subota, 20. kolovoza 2011.

SINUHE EGIPĆANIN – roman, autor Mika Waltari

"Približno samo jedanput u svakom desetljeću pojavljuje se pripovijest koju se može nazvati veličajnom. SINUHE EGIPĆANIN, prema mišljenju najuglednijih književnih kritičara, nedvojbenozaslužuje tu slavu." (Raleigh News & Observer).
"Silovita pripovijest o ratovanju, spletkama, strasima, ubojstvima i vjerskim sukobima prije više od tri tisućljeća. Jedan od najvećih bestselera diljem cijeloga svijeta, svojedobno knjiga mjeseca u SAD-u, te podloga za uspješan film. Potpuno vjerno, divna ideja, izvorne zamisli, povezano s dubokim osjećajem za čovjeka i njegove najskrivenije tajne." (Cardinal Books).
No, u čemu je tajna SINUHE-a? Zašto je on požnjeo takve laskave ocjene i zašto još uviijek nalazi čitateljsku publiku, premda je napisan prije više od 60 godina (prvi put objavljen 1949.)? I zašto je preveden na više od 30 jezika?
Knjigu sam upoznao kao osmoškolac i duboko me se dojmila. No tad mi je bila tek blistava, sjajna pripovijest. Ipak, mogu reći, na neki je način obilježila i moj život, jer sam djelimice preuzeo ponešto od Sinuheove filozofije...
No, tek kasnije, a pogotovu dok sam prevodio knjigu za novo izdanje objelodanjeno 1996. godine, potpuno sam proniknuo u dubine tog djela. I mislim, znam odgovor – SINUHE EGIPĆANIN je vrhunska raščlamba ljudske naravi i najtajnijih dobina ljudske duše, a veličanstvena priča kroz koju je sve to predočeno, tek je sjajna kulisa koju je autor vješto iskoristio za iznošenje svojih misli.
Eto, zato roman SINUHE EGIPĆANIN smatram jednom od deset najboljih knjiga ikad napisanih. Zato se tu knjigu može čitati ne samo uvijek, nego i uvijek iznova, jer pri svakom novom čitanju otkrivamo nove i nove pojedinosti autorove misli. I uza sve što Waltari u knjizi ljudsku narav i dušu prikazuje nesmiljeno i ogoljuje je do same srži, ipak se čitajući SINUHE-a osjećamo bolje. 
I što je najvažnije, SINUHE EGIPĆANIN je pripovijest za sva vremena. Gotovo sve što je u knjizi izneseno, primjenjivo je i danas. Čitajući SINUHE-a duboko shvaćamo brojne događaje i postupke koje smo doživjeli nedavno ili ih još doživljavamo.
Mr. sc. Stjepan A. Szabó, prevoditelj i urednik
Knjigu SINUHE EGIPĆANIN možete naručiti izravno od nakladnika na e-mail a3data55@gmail.com ili natel. 098 9375936 i 091 7316090. Izdanje sadrži cjelovit tekst, bogato je ilustrirano, te sadrži niz priloga (povijesni osvrt, pojmovnik, prikaz djela, prikaz o piscu itd.).
Od istog autora objavili smo desetak povijesnih i suvremenih romana. Sve pobliže obavijesti na isti e-mail ili telefone.

Nema komentara:

Objavi komentar